De Abdij van Egmond

Archeologie en Duizend Jaar Geschiedenis

Productkenmerken

Auteur: Cordfunke, E.H.P, 1e druk, ISBN: 9789057306662, Gepubliceerd in 2010. Boeknummer van verkoper: 97820.

Productbeschrijving

Walburg Pers., 2010 (1e druk), 200 blz. Gratis verzending NL, ISBN 9789057306662, Groot formaat gebonden boek, als nieuw. Geschikt als cadeau. Met bijdragen van E. den Hartog, G.J.R. Maat en J. Roefstra.

Dit exemplaar is inmiddels verkocht.
Mogelijk worden er andere exemplaren aangeboden. U kunt ook een zoekopdracht plaatsen.
Zoeken naar andere exemplaren
Zoekopdracht plaatsen
De Abdij van Egmond

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"De Abdij van Egmond - Archeologie en Duizend Jaar Geschiedenis" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

De Abdij van Egmond

Hoofdtitel De Abdij van Egmond
Ondertitel Archeologie en duizend jaar gschiedenis
Uitgever Walburg Pers
Auteur(s) Cordfunke, E.H.P
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 200
Productvorm Hardback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 07-2010
ISBN 9789057306662

Flaptekst De Abdij van Egmond

De middeleeuwse abdij van Egmond was het oudste en lange tijd enige religieuze en culturele centrum van het graafschap Holland. Rond 925 stichtte graaf Dirk I in Egmond een klooster voor nonnen. Zijn zoon Dirk II verving dit houten klooster door een benedictijner mannenklooster. In de eerste eeuwen van haar bestaan was de band tussen de abdij en de graven van Holland zeer nauw. De opeenvolgende graven deden rijke schenkingen aan de abdij, onder meer in de vorm van landerijen. Er was een scriptorium, waar handschriften werden gekopieerd en waar rond 1100 de Egmondse annalen werden samengesteld: een belangrijke geschiedenisbron over Nederland in de middeleeuwen. In 1573 ging de abdij in vlammen op. Eeuwenlang herinnerden alleen nog de torens aan het eens enorme complex, totdat ook deze in 1800 werden afgebroken.

De opgravingen van 1938-1948 maakten het mogelijk de plattegronden van de beide abdijkerken en zelfs van het oorspronkelijke, houten nonnenklooster te reconstrueren. De aangetroffen skeletten - waaronder dat van graaf Floris I - werden recentelijk met moderne methoden onderzocht. Nieuw onderzoek naar de bodemvondsten leverde een schat aan informatie op over de bewoning van het terrein vanaf de Romeinse tijd tot aan de verwoesting van de abdij door de Geuzen.