De autobiografie

Productkenmerken

Auteur: Franklin, Benjamin, Uitgever: Bornmeer., 254 pagina's, ISBN: 9789056151959. Boeknummer van verkoper: 84513.

Productbeschrijving

Paperback, 21 cm, 254 pp. Leesvouwen in rug. Cond.: goed / good. ISBN: 9789056151959.

Dit exemplaar is inmiddels verkocht.
Mogelijk worden er andere exemplaren aangeboden.
Zoeken naar andere exemplaren
De autobiografie

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"De autobiografie" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

De autobiografie

Hoofdtitel De autobiografie
Uitgever 20 Leafdesdichten BV, Bornmeer.
Auteur(s) Franklin, B., Franklin, Benjamin
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 254
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 09-2008
ISBN 9789056151959

Flaptekst De autobiografie

Nederlandse vertaling van de beroemde autobiografie van een van de Founding Fathers. Het boek wordt vaak beschouwd als het eerste Amerikaanse boek dat in Europa serieus werd genomen.

Benjamin Franklin (1706-1790) was tijdens zijn leven waarschijnlijk de bekendste Amerikaan ter wereld. Toen hij in 1776, na het tekenen van de Verklaring van Onafhankelijkheid, als diplomaat Frankrijk bezocht, stonden juichende menigten hem op te wachten. Alom werd hij gezien als de verpersoonlijking van het Amerikaanse leven en een voorbeeld van de gelukkige en optimistische mens van de Verlichting.

Behalve een van de zeven ondertekenaars van de Declaration of Independance was hij ook een succesvol schrijver, uitgever, uitvinder, diplomaat, wetenschapper en filosoof. Hij was gouverneur van de staat Pennsylvania, en een van de eersten die de slavernij wilden afschaffen.

Recensie De autobiografie

Auteur: Pieter Hoexum • Bron: Filosofie Magazine • Brontitel: Yes, we can • Datum: 22 januari 2009
Stel jezelf elke avond de vraag: 'Welke goede dingen heb ik vandaag gedaan?', aldus het advies van de 'uitvinder' van de Amerikaanse droom Benjamin Franklin.
De herovering van de Amerikaanse droom is de veelzeggende titel van het boek waarmee Barack Obama de verkiezingen in ging. Inderdaad kon Obama tegelijkertijd pretenderen met een schone lei te beginnen én terug te grijpen op het verleden van de Verenigde Staten, op de oorsprong van de natie - ja, zelfs op de oermythe 'de Amerikaanse droom'. Die droom is ontsproten aan het brein van Benjamin Franklin (1706-1790).
Franklin was het eerste echt Amerikaanse antwoord op de Europese Homo universalis; hij was een selfmade, allround intellectueel en manusje-van-alles: drukker, uitgever en schrijver, staatsman en diplomaat, uitvinder en filosoof. Zijn beroemdste uitvinding is die van de bliksemafleider. Hij wordt de eerste beroemde Amerikaan, het eerste bewijs dat Amerikanen meetellen op het gebied van kennis en cultuur. Als zodanig is hij de aangewezen man om in Parijs over onafhankelijkheid te onderhandelen met kolonisator Engeland. De mateloos populaire Franklin maakt een triomftocht door de Parijse salons en wordt geëerd als bedwinger van tirannen en van de bliksem.
Maar zijn belangrijkste uitvinding is toch wel die van de Amerikaanse droom. Die beschrijft hij in zijn autobiografie. Het is het verhaal van een eenvoudige krantenjongen die een wereldberoemd en vermogend staatsman wordt. Als eerste echte Amerikaanse held is Franklin nog altijd mateloos populair: voor de allerkleinsten is er zelfs een heuse Ben Franklin Action Figure.
Franklins autobiografie is in feite één lange lofzang op zuinigheid en vlijt. Niet voor niets noemt de socioloog Max Weber Franklin de belichaming van de 'geest van het kapitalisme'. Die geest kwam voort uit het typische protestantse arbeidsethos van hard werken en sober leven, en maakte het mogelijk vermeerdering van kapitaal als een waardevol doel te beschouwen.
Franklins levensverhaal staat in het teken van zelfbeheersing. Hij is een selfmade man die met een ijzeren discipline van onderaf de maatschappelijke ladder op is geklommen. Franklins autobiografie is wel het eerste zelfhulpboek (een typisch Amerikaans verschijnsel) genoemd. Terecht, omdat hij zo praktisch en nuchter is ingesteld, soms op het aandoenlijke af - zo stelt hij een schema op voor de ideale dagindeling, waarin vooral tijd is ingeruimd voor werken en 'zelfonderzoek': 'Vraag bij het slapengaan: welke goede werken heb ik vandaag gedaan?'
Franklins boek is bepaald geen simplistische 'willen is kunnen'-zelfhulpliteratuur. Niet alleen blijkt uit deze autobiografie dat Franklin pessimistische en donkere kanten heeft, ook blijkt - en dat is belangrijker - dat zijn optimisme niet blind is.
Franklin weet dat je door optimisme niet alles voor elkaar krijgt. Hij bepleit eigenlijk een soort zelfbedrog: ook al leiden hard werken en optimisme niet altijd tot het gestelde doel, toch is het voor ons gunstiger en nuttiger hoop op een betere toekomst te koesteren en te geloven in eigen kracht. Bovendien is hij als verteller van zijn levensverhaal wars van grote woorden: 'Sommigen zullen van mening zijn dat deze triviale zaken het vermelden of bespreken niet waard zijn. Maar [...] het geluk van de mens komt niet zozeer voort uit grootse, fortuinlijke gebeurtenissen [...] als wel uit kleine, alledaagse lichtpunten.'
Hopelijk neemt Obama deze wijsheid ter harte.

Overeenkomende titels

Afb. Titel Conditieaflopend sorteren Jaar Editie Pagina's Vorm Toelichting Verkoper Prijs
Autobiografie
Autobiografie
★★★★
311
€ 15.00
Een autobiografie
Een autobiografie
★★★
337
€ 17.50