Het cement van de samenleving

Een verkennende studie naar solidariteit en cohesie

Productkenmerken

Auteur: Komter, A.E. , J. Burgers & G. Engbersen, Uitgever: Amsterdam University Press, 142 pagina's, ISBN: 9789053564370. Boeknummer van verkoper: 41654.

Productstaat

Conditie (algemene classificatie)
★★★
Verkeert in goede conditie (Geen missende pagina's of serieuze beschadigingen, kan lichte gebruiksporen vertonen)

Productbeschrijving

Paperback, 24 cm, 142 pp. Cond.: goed / good. ISBN: 9053564373.

€ 8,00
Op voorraad
Het cement van de samenleving

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Het cement van de samenleving - Een verkennende studie naar solidariteit en cohesie" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Verkoper

Dit artikel wordt aangeboden door Bij Tij en Ontij. Meer informatie over de verzendkosten en leveringsvoorwaarden van Bij Tij en Ontij.

Het cement van de samenleving

Hoofdtitel Het cement van de samenleving
Ondertitel een verkennende studie naar solidariteit en cohesie
Reeks Rembrandt
Uitgever Amsterdam University Press
Auteur(s) Komter, A.E. / Burgers, J. / Engbersen, G., Komter, A.E. , J. Burgers & G. Engbersen
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 142
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 05-2000
ISBN 9789053564370

Flaptekst Het cement van de samenleving

Stelt de traditionele sociologische vanzelfsprekendheden ter discussie.

Er wordt vaak iets te gemakkelijk en vanzelfsprekend over 'de' solidariteit en 'de' cohesie in de samenleving gesproken, alsof het om eenvoudige en eendimensionele begrippen gaat waarvan je de toe- of afname met een eenduidige maatstaf kunt meten. Er is echter niet één overkoepelende solidariteit, maar er bestaan vele vormen van solidariteit; formele, statelijke solidariteit tot uitdrukking komend in het sociale zekerheidsstelsel of het migratiebeleid; van mening zijn dat er niet op de sociale zekerheid mag worden beknibbeld of dat mensen met riskante leefgewoontes niettemin gelijk behandeld moeten worden in de gezondheidszorg; daadwerkelijk informele hulp en zorg bieden aan mensen uit oudere generaties; geld geven aan goede doelen; vrijwilligerswerk; informele onderlinge steun binnen arme huishoudens of in kringen van illegale vreemdelingen. Het zijn allemaal verschillende uitingsvormen van solidariteit.

Een andere vanzelfsprekendheid in het denken over solidariteit is dat overwegend de positieve zijde van het verschijnsel wordt belicht: solidariteit wordt gezien als iets goeds, iets dat volgens sommigen bedreigd wordt en onder druk staat, en dat dus gekoesterd en eventueel nieuw leven ingeblazen moet worden. Uit de klassieke sociologie blijkt echter al dat solidariteit een 'tweesnijdend zwaard' is: waar bepaalde mensen binnen solidariteitskringen worden opgenomen, worden anderen daarvan tegelijkertijd uitgesloten. Bovendien kunnen solidariteit en cohesie verstikkende vormen aannemen: niemand mag afwijken van de groepsnormen, niemand mag boven het maaiveld uitsteken. In Het cement van de samenleving worden beide vanzelfsprekendheden ter discussie gesteld.