Nederlandse historiën

Een keuze uit het grote verhaal van de Nederlandse Opstand, samengesteld, hertaald en toegelicht door Fra

Productkenmerken

Auteur: Hooft, P.C, Uitgever: Bert Bakker, 345 pagina's, ISBN: 9789035128934. Boeknummer van verkoper: 84506.

Productstaat

Conditie (algemene classificatie)
★★★★
Verkeert in uitstekende conditie (is meestal maar een enkele keer gelezen of ingekeken)

Productbeschrijving

Hardcover met stofomslag, 24 cm, 345 pp. Ills.: zwart/wit illustraties. P.C. Hoofts Nederlandse Historiën vertelt het klassieke geschiedverhaal over de Nederlandse Opstand. De eerste twintig boeken, eindigend met de moord op Willem van Oranje, kwamen uit in 1642, het onvoltooide vervolg (lopend tot in 1587) twaalf jaar later. Het biedt geen kroniekachtig feitenrelaas, maar geeft volop ruimte aan al het drama dat de oorlog die de Nederlanden toen teisterde, met zich meebracht. We lezen over gruwelijke moordpartijen en heldhaftig verzet, over de politieke en militaire activiteiten van de hoofdrolspelers, zoals de onverbiddelijke hertog van Alva en de onbaatzuchtige Willem van Oranje, maar ook over de ervaringen van eenvoudige mensen, hun opofferingsgezindheid of hun moedeloosheid, en we maken mee hoe opgeruide volksmenigtes de loop van de gebeurtenissen weten te beïnvloeden. Hooft had gevoel voor pakkende anekdotes, soms opgetekend uit de mond van oudere tijdgenoten die de ooggetuigen van de strijd nog hadden gekend. Hij schreef in een compacte en eigenzinnige stijl, waarbij hij vele nieuwe Nederlandse woorden bedacht om uit het Frans en Latijn afkomstige termen te vermijden. Die factoren en de grote omvang (meer dan twaalfhonderd dichtbedrukte foliobladzijden) zorgen ervoor dat het werk tegenwoordig nauwelijks meer gelezen wordt. Deze nieuwe getrouwe vertaling maakt de interessantste stukken eruit weer goed toegankelijk voor onze tijd. Frank van Gestel was als taalkundige verbonden aan de Universiteit Utrecht, Eddy Grootes als historisch letterkundige aan de Universiteit van Amsterdam en Jan de Jongste als historicus aan de Universiteit Leiden. Cond.: zeer goed / very good. ISBN: 9789035128934.

€ 39,50
Op voorraad
Nederlandse historiën

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Nederlandse historiën - Een keuze uit het grote verhaal van de Nederlandse Opstand, samengesteld, hertaald en toegelicht door Fra" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Verkoper

Dit artikel wordt aangeboden door Bij Tij en Ontij. Meer informatie over de verzendkosten en leveringsvoorwaarden van Bij Tij en Ontij.

Nederlandse historiën

Hoofdtitel Nederlandse historiën
Ondertitel een keuze uit het grote verhaal van de Nederlandse Opstand, samengesteld, hertaald en toegelicht ddor Frank van Gestel, Eddy Gro
Uitgever Prometheus, Uitgeverij, Bert Bakker
Auteur(s) Hooft, P.C., Hooft, P.C
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 345
Productvorm Hardback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 05-2007
ISBN 9789035128934

Flaptekst Nederlandse historiën

P.C. Hoofts Nederlandse Historiën vertelt het klassieke geschiedver- haal over de Nederlandse Opstand. De eerste twintig boeken, eindi- gend met de moord op Willem van Oranje, kwamen uit in 1642, het onvoltooide vervolg (lopend tot in 1587) twaalf jaar later. Het biedt geen kroniekachtig feitenrelaas, maar geeft volop ruimte aan al het drama dat de oorlog die de Nederlanden toen teisterde, met zich meebracht.

We lezen over gruwelijke moordpartijen en heldhaftig verzet, over de politieke en militaire activiteiten van de hoofdrolspelers, zoals de onverbiddelijke hertog van Alva en de onbaatzuchtige Willem van Oranje, maar ook over de ervaringen van eenvoudige mensen, hun opofferingsgezindheid of hun moedeloosheid, en we maken mee hoe opgeruide volksmenigtes de loop van de gebeurtenissen weten te beïnvloeden.

Hooft had gevoel voor pakkende anekdotes, soms opgetekend uit de mond van oudere tijdgenoten die de ooggetuigen van de strijd nog hadden gekend. Hij schreef in een compacte en eigenzinnige stijl, waarbij hij vele nieuwe Nederlandse woorden bedacht om uit het Frans en Latijn afkomstige termen te vermijden. Die factoren en de grote omvang (meer dan twaalfhonderd dichtbedrukte foliobladzij- den) zorgen ervoor dat het werk tegenwoordig nauwelijks meer gelezen wordt. Deze nieuwe getrouwe vertaling maakt de interes- santste stukken eruit weer goed toegankelijk voor onze tijd.

Frank van Gestel was als taalkundige verbonden aan de Universiteit Utrecht, Eddy Grootes als historisch letterkundige aan de Universiteit van Amsterdam en Jan de Jongste als historicus aan de Universiteit Leiden.