De dubbele boekhouding van Christie Malry

Productkenmerken

Auteur: Johnson, B.S., Uitgever: Atlas, 181 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789045006956 (ISBN10: 9045006952), Gepubliceerd in 2006.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★★
Verkeert in nieuwstaat (is meestal ongelezen)

Toelichting op conditie
Nieuwstaat.

Productbeschrijving

Vertaald door Marijke Versluys

€ 9,95
Op voorraad
De dubbele boekhouding van Christie Malry
De dubbele boekhouding van Christie Malry

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"De dubbele boekhouding van Christie Malry" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

De dubbele boekhouding van Christie Malry

Hoofdtitel De dubbele boekhouding van Christie Malry
Reeks De twintigste eeuw
Uitgever Atlas Contact, Uitgeverij, Atlas
Auteur(s) Johnson, B.S.
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 181
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 02-2006
ISBN 9789045006956

Flaptekst De dubbele boekhouding van Christie Malry

Tijdens zijn korte maar vruchtbare carri heeft B.S. Johnson (1933-1973) erkenning gekregen als de meest oorspronkelijke van de Engelse experimentele schrijvers van zijn generatie. Door strijdlustig avant-gardisme te combineren met scherpe maatschappijkritiek wist dit literaire buitenbeentje niet alleen recensenten en collega-schrijvers voor zich te winnen, maar ook een breed lezerspubliek.

De dubbele boekhouding van Christie Malry is Johnsons vrolijk-ste boek, met dien verstande dat zijn humor schrijnt, ondanks de consequent volgehouden laconieke toon. Hoofdpersoon Chris tie Malry is een simpele ziel. Zijn uitzichtloze baantje bij een bank brengt hem weliswaar dicht bij het grote geld, maar hij kan er niet aankomen. Als hij de beginselen van de dubbele boek houding ontdekt, besluit hij zelf een grootboek te gaan bijhou-den en zijn persoonlijke rekening met de maatschappij te ver-effenen. Aan de debetkant noteert hij het onrecht dat hem is aangedaan (de onheuse bejegening door de bankdirecteur is de eerste post op een lange lijst), aan de creditkant de schade die hij toebrengt met zijn vergeldingsmaatregelen (het begint met een kras op de gevel, maar gaat van kwaad tot erger). De rekening moet volledig worden vereffend, en dat escaleert - tot een bitter einde.

De dubbele boekhouding van Christie Malry kan met recht een cult-classic genoemd worden.

'B.S. Johnson [...] is de enige Britse auteur die het aandurft de vorm van de roman opnieuw te bezien en het terrein uit te breiden, maar toch binnen een herkenbare fictietraditie te blijven werken. ' - Anthony Burgess

'Een buitengewoon begaafd schrijver.' - Samuel Beckett