De kunst van het zorgen

Productkenmerken

Auteur: Reonders, Hans, Uitgever: Garant, 214 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789044125245, Gepubliceerd in 2009.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★★
Verkeert in nieuwstaat (is meestal ongelezen)

Toelichting op conditie
Nieuwstaat.

Productbeschrijving

Over verbinding in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

€ 11,95
Op voorraad
De kunst van het zorgen
De kunst van het zorgen

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"De kunst van het zorgen" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

De kunst van het zorgen

Hoofdtitel De kunst van het zorgen
Ondertitel over verbinding in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Uitgever Garant
Auteur(s) Wuertz, Karen / Reinders, Hans, Reonders, Hans
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 208
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 02-2010
ISBN 9789044125245

Flaptekst De kunst van het zorgen

Over het boek:

Vele ontwikkelingen in de zorgsector worden de laatste jaren beheerst door het streven naar verbetering van kwaliteit. Het uitgangspunt van overheid en zorgverzekeraars is dat kwaliteit 'meetbaar' moet zijn. Door het vaststellen van uitkomstmaten, zogenaamde output-indicatoren, wil men het resultaat van verbetertrajecten op wetenschappelijke wijze kunnen vaststellen. Dit streven naar kwantifi cering heeft een effect op wat onder kwaliteit wordt verstaan. Wat niet of nauwelijks meetbaar is, valt alleen al daardoor buiten het begrip kwaliteit. Meetbare eenheden zijn bijvoorbeeld het aantal meldingen van incidenten en calamiteiten of van vrijheidsbeperkende maatregelen. Minder meetbaar zijn bijvoorbeeld die aspecten van goede zorg die betrekking hebben op de relatie tussen zorgverleners en cliënten.

Juist die aspecten worden in dit boek naar voren gehaald. Dat gebeurt door middel van een cultuurantropologische studie over het thema 'verbinding' in een dagelijkse zorgpraktijk. Het betreft een woonhuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Het verlenen van goede zorg aan deze mensen is een kunst, de kunst van het zorgen, waarin het erom gaat mensen tot bloei te laten komen. Voor mensen met een beperking is het van belang om zich met de wereld om hen heen te kunnen verbinden. Dan komen mogelijkheden tot ontwikkeling die anders verborgen blijven. Dit lukt echter alleen wanneer zorgverleners erin slagen om eerst zelf een verbinding met deze mensen aan te gaan. Kwaliteit van zorg is kwaliteit van wat zich tussen mensen afspeelt, veel meer dan van veiligheidsprocedures en bedrijfsprocessen.

Over de auteur(s):

Karen Wuertz antropologe en extern onderzoekster bij de Bernard Lievegoed Leerstoel van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hans Reinders is hoogleraar ethiek en houder van de Bernard Lievegoed leerstoel voor ethische aspecten van zorg- en hulpverlening vanuit de antroposofi e, beide aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.