De methode van het materiële strafrecht

Productkenmerken

Auteur: Rozemond, Klaas, Uitgever: Ars Aequi Libri, 1e editie, 167 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789069165523 (ISBN10: 906916552X), Gepubliceerd in 2006. Boeknummer van verkoper: 75379.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★★
Verkeert in nieuwstaat (is meestal ongelezen)

Toelichting op conditie
Nieuwstaat.

€ 12,85
Op voorraad
De methode van het materiële strafrecht

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"De methode van het materiële strafrecht" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Methode van het materiele strafrecht

Hoofdtitel Methode van het materiele strafrecht
Reeks Cahier Strafrecht
Uitgever Juridische Uitgeverij Ars Aequi, Ars Aequi Libri
Auteur(s) Rozemond, N., Rozemond, Klaas
Druk 1e druk
Editie 1e editie
Taal Nederlands
Pagina's 167
Productvorm Hardback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 01-2006
ISBN 9789069165523

Flaptekst Methode van het materiele strafrecht

De algemene leerstukken van het materiële strafrecht (daderschap en causaliteit, opzet en schuld, strafuitsluitingsgronden, poging, voorbereiding en deelneming) bestaan uit begrippen die niet nader in de wet zijn gedefinieerd. De Hoge Raad heeft in standaardarresten criteria geformuleerd voor de nadere invulling van deze begrippen. De criteria uit de standaardarresten kunnen worden verduidelijkt aan de hand van variatie-arresten waarin de criteria worden toegepast in uiteenlopende gevallen: de casuïstiek. Dit is in een notedop de methode van het materiële strafrecht die in dit boek wordt uiteengezet.

De methode van het materiële strafrecht wordt vervolgens toegepast op de standaardarresten van de algemene leerstukken, van het IJzerdraad-arrest tot het Cito-arrest en van het Letale longembolie-arrest tot het Wormerveerse brandstichting-arrest, en op de belangrijkste variatie-arresten. De arresten worden met behulp van de methode geordend en toegankelijker gemaakt en zij kunnen daardoor als uitgangspunten worden gebruikt voor een methodologische analyse van nieuwe gevallen. In een uitgebreide nabeschouwing worden de criteria uit de standaardarresten van de Hoge Raad geëvalueerd en worden suggesties gedaan ter verbetering.

De methode van het materiële strafrecht is geschreven als methodologische aanvulling op de bestaande handboeken over het materiële strafrecht. Het boek is bedoeld voor studenten en cursisten in het academische en het postacademische onderwijs.

Klaas Rozemond is universitair hoofddocent strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Amsterdam. Hij heeft ruime ervaring in het doceren van het materiële strafrecht aan rechtenstudenten en in het geven van cursussen over dit onderwerp aan advocaten, rechters, officieren van justitie, griffiers en parketsecretarissen.