De stille slag

Productkenmerken

Auteur: Klijn, Margo, Uitgever: Van Gruting, 263 pagina's, Gebonden met linnen kaft en omslag, Nederlands, ISBN: 9789075879209 (ISBN10: 9075879202), Gepubliceerd in 2003.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★★
Verkeert in nieuwstaat (is meestal ongelezen)

Toelichting op conditie
Nieuwstaat.

Productbeschrijving

Joodse Arnhemmers 1933 - 1945

€ 25,95
Op voorraad
De stille slag

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"De stille slag" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

De stille slag

Hoofdtitel De stille slag
Ondertitel Joodse Arnhemmers, 1933-1945
Uitgever Gruting, Uitgeverij Van, Van Gruting
Auteur(s) Klijn, Margo
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 272
Productvorm Hardback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 10-2003
ISBN 9789075879209

Flaptekst De stille slag

'Arnhem en de oorlog' is bijna synoniem met de Slag om Arnhem en de evacuatie in september 1944. Maar voordat deze twee ingrijpende gebeurtenissen plaatsvonden, was de stad al vier jaar lang bezet en waren rond de tweeduizend Arnhemse joden ondergedoken of gedeporteerd.

De stille slag begint in 1933, het jaar waarin Hitler aan de macht kwam, Arnhem haar zevenhonderdjarig bestaan vierde en de synagoge aan de Pastoorstraat tachtig jaar bestond. Vanaf dat jaar groeide het aantal joodse vluchtelingen. De meesten reisden door naar Engeland, Noord-Amerika en andere landen. Anderen bleven in Arnhem achter, omdat er bijvoorbeeld familie was of kans op werk. Zij hoopten er veilig te zijn, maar werden zoals iedereen op 10 mei 1940 overvallen door de oorlog.

In het tweede deel wordt beschreven hoe joodse Arnhemmers reageerden op de Duitse inval en hoe zij in de loop van twee jaar geïsoleerd werden van hun niet-joodse stadsgenoten: stadsbestuurders, buren of vrienden van bijvoorbeeld Vitesse of de padvinderij. Op alle mogelijke manieren probeerden ze te ontkomen aan deportatie, maar niemand had een adequaat antwoord op de nazi-terreur, al waren er mensen die blijk gaven van moed en inlevingsvermogen.

Ook wordt aandacht besteed aan de evacuatie, toen de Arnhemse bevolking op bevel van de Duitse autoriteiten de stad moest verlaten. Joden die in de stad waren ondergedoken, kwamen ineens te voorschijn en liepen met hun onderduikgevers mee in de mensenstroom. Het boek eindigt met de terugkeer van de overlevenden na de oorlog.

De schrijver (Zeist, 1944) sprak met een aantal joodse overlevenden en enkele niet-joodse ooggetuigen. De weerslag van hun verhalen en materiaal uit archieven vormen de basis voor dit boek.