Descartes in 90 minuten

Productkenmerken

Auteur: Strathern, Paul, Uitgever: Holland, 64 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789025108311 (ISBN10: 9025108318), Gepubliceerd in 1999.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★★
Verkeert in nieuwstaat (is meestal ongelezen)

Toelichting op conditie
Nieuwstaat.

€ 9,20
Op voorraad
Descartes in 90 minuten
Descartes in 90 minuten

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Descartes in 90 minuten" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Descartes in 90 minuten

Hoofdtitel Descartes in 90 minuten
Uitgever Holland B.V., Uitgeversmaatschappij, Holland
Auteur(s) Strathern, P., Strathern, Paul
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 64
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 12-1999
ISBN 9789025108311

Flaptekst Descartes in 90 minuten

René Descartes (1596-1650) wordt wel 'de vader van de moderne wijsbegeerte' genoemd. Na Aristoteles had de filosofie zich niet meer vernieuwd en was in slaap gesukkeld. Descartes wilde niet de geschiedenis in gaan als de zoveelste filosoof die op dezelfde manier vertelt hoe de wereld in elkaar zit. En daarom wilde hij een nieuwe manier vinden om de wereld in kaart te brengen. Om tot zo'n verandering te komen, zocht hij naar een ander uitgangspunt; een soort onbetwistbaar, onbetwijfelbaar fundament. En zo begint zijn methodische, doelbewuste twijfel aan alles. Bij alle twijfel ontdekt hij dat hij zeker weet dat hij het is die twijfelt. Dit mondt uit in zijn beroemde uitspraak Cogito ergo Sum (Ik denk, dus ik ben). Echter als twijfel leidt tot besluitenloosheid dan is dit volgens Descartes de laagste graad van vrijheid. Een hogere vorm van vrijheid is het met genoegen instemmen met iets, weloverwogen iets doen. Verstand en wil vallen dan samen.

Met dit Cartiaanse denken brak voor de filosofie een nieuw tijdperk aan. In korte tijd verspreidde het zich over Europa en bleef het tot in 19e eeuw een centrale plaats innemen.