Een missionarisleven in brieven

Productkenmerken

Auteur: Willemsen, Marie-Antionette, Uitgever: Walburg Pers, 351 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789057303609 (ISBN10: 9057303604), Gepubliceerd in 2005.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★
Verkeert in uitstekende conditie (is meestal maar een enkele keer gelezen of ingekeken)

Toelichting op conditie
Zeer goed.

Productbeschrijving

Willem van Bekkum, Indië 1936-1998

€ 14,95
Op voorraad
Een missionarisleven in brieven
Een missionarisleven in brieven

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Een missionarisleven in brieven" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Een missionarisleven in brieven

Hoofdtitel Een missionarisleven in brieven
Ondertitel Willem van Bekkum, Indië 1936-1998
Uitgever Walburg Pers
Auteur(s) Willemsen, M.-A., Willemsen, Marie-Antionette
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 351
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 11-2005
ISBN 9789057303609

Flaptekst Een missionarisleven in brieven

Willem van Bekkum (1910-1998) vertrok in 1936 als missionaris naar Nederlands-Indië, waar hij tot het einde van zijn lange leven werkzaam bleef. Cultureel antropologe Marie-Antoinette Willemsen selecteerde en bewerkte zijn brieven aan familie en weldoeners uit de periode 1937-1997. Uit de brieven ontstaat een indringend beeld van het dagelijks leven van een missionaris in de turbulente twintigste eeuw.

Het missiewerk vóór de Tweede Wereldoorlog was geen sinecure. Beperkte financiële middelen, gebrekkige voorzieningen en het vele rondreizen maakten het leven zwaar. Na de oorlog ontstonden nieuwe ideeën over het missiewerk. De beschrijvingen die Van Bekkum hiervan geeft zijn interessant. Hij bleek, ook na zijn wijding tot bisschop van Manggarai (Flores) in 1951, een groot pleitbezorger te zijn van een betere afstemming van inheemse gebruiken op de westerse missiepraktijk. Niet alleen in alledaagse rituele handelingen, maar ook in de liturgie benadrukte hij het belang van een Florinese inbreng. In de jaren zestig groeide de aandacht voor de noden van de bevolking. We zien dan hoe Van Bekkum zich, naast de pastorale zorg, actief inzette voor meer 'ontwikkelingswerk'.

De brieven vormen een intrigerend egodocument, waarin persoonlijke ervaringen worden afgewisseld met doorkijkjes naar het religieuze en maatschappelijke leven in Nederlands-Indië, het latere Indonesië.

De Indische Bibliotheek richt zich op de uitgave van egodocumenten op het gebied van de Indisch/Indonesisch-Nederlandse geschiedenis.