Gevaarlijk drukwerk

Productkenmerken

Auteur: Renders, Hans, Uitgever: De Bezige Bij, 255 pagina's, Gebonden met linnen kaft en omslag, Nederlands, ISBN: 9789023414308 (ISBN10: 9023414306), Gepubliceerd in 2004.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★
Verkeert in uitstekende conditie (is meestal maar een enkele keer gelezen of ingekeken)

Toelichting op conditie
Zeer goed, omslag goed.

Productbeschrijving

Een vrije uitgeverij in oorlogstijd

€ 19,15
Op voorraad
Gevaarlijk drukwerk
Gevaarlijk drukwerk

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Gevaarlijk drukwerk" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Gevaarlijk drukwerk

Hoofdtitel Gevaarlijk drukwerk
Ondertitel een vrije uitgeverij in oorlogstijd
Uitgever Bezige Bij, De, De Bezige Bij
Auteur(s) Renders, H., Renders, Hans
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 256
Productvorm Hardback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 04-2004
ISBN 9789023414308

Flaptekst Gevaarlijk drukwerk

Met totaal ruim zeventig titels was De Bezige Bij tijdens de oorlog de grootste Nederlandse uitgeverij van clandestien drukwerk. Zestig jaar na de eerste publicatie van de uitgeverij zijn de tientallen rijmprenten en andere uitgaven nu in facsimile herdrukt, vaak voor het eerst sinds de bezetting.

Het fonds van De Bezige Bij tijdens de bezetting is zeer divers: oud-Hollandse spreuken op mooi geschept papier, politieke gedichten op zurige oorlogsvellen, mooi gebonden linnen boeken en politiek satirische cartoons op prentbriefkaarten, werk van vertaalde buitenlandse auteurs en debuterende Nederlandse dichters. Kalenders getooid met een foto van de koningin en natuurlijk de beroemde Moffenspiegel, de bundeling van cartoons van de hand van Karel Links. Sommige van deze boeken en rijmprenten zouden na de bevrijding tot politieke controverses leiden. De rede van Koningin Wilhelmina en de bekende proclamatie van de koningin uit 1942, maar ook literaire teksten met een politieke lading die tijdens de bezetting zowel moreel als financieel het verzet steunden, leidden tot discussie in de literaire en politieke wereld. Gevaarlijk drukwerk werpt een nieuw licht op de verhouding tussen literatuur en politiek in de donkere oorlogsdagen en is een uniek eerbetoon aan de drukkers, zetters en uitgevers die in die dagen hun leven waagden voor de vrijheid.