Hans Lodeizen

Productkenmerken

Auteur: Hilberdink, Koen, Uitgever: van Oorschot G.A., 2e editie, 287 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789028240803, Gepubliceerd in 2007.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★★
Verkeert in nieuwstaat (is meestal ongelezen)

Toelichting op conditie
Nieuwstaat.

Productbeschrijving

Biografie

€ 14,95
Op voorraad
Hans Lodeizen
Hans Lodeizen

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Hans Lodeizen

Hoofdtitel Hans Lodeizen
Ondertitel biografie
Uitgever Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V., van Oorschot G.A.
Auteur(s) Hilberdink, K., Hilberdink, Koen
Druk 1e druk
Editie 2e editie
Taal Nederlands
Pagina's 287
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 10-2007
ISBN 9789028240803

Flaptekst Hans Lodeizen

Over Hans Lodeizen zijn een paar dingen zó bekend dat iedereen ze kan opsommen: jonge dichter, vroeg gestorven, homoseksueel, weemoedige poëzie die het goed doet bij dolende pubers. Dit geijkte portret is in de loop der jaren stelselmatig bevestigd, maar zelden uitgebreid of bijgesteld.

Dat doet biograaf Koen Hilberdink nu voor het eerst. En hoe.

Hij reisde Lodeizen achterna naar Marokko en Amerika, sprak vrienden en familie en kreeg als eerste inzage in alle bewaard gebleven persoonlijke documenten. Hij onderzocht als geen ander de sociaal-historische context waarin Lodeizen opgroeide en later functioneerde. Hij schetst haarscherp het welgestelde Wassenaarse milieu, de periode rond de Tweede Qereldoorlog, de moeilijkheden die jongeren ondervonden om hun draai te vinden. Maar vooral: hoe de wereld van homoseksuelen eruitzag in het Amerika van de late jaren veertig en in het naoorlogse Nederland.

Want Hilberdink laat zien hoezeer het jonge leven van Lodeizen bepaald werd door het zoeken naar zijn seksuele identiteit. Hij legt bloot in welke verborgen werelden Lodeizen zich begaf, de geldende conventie weerstrevend, verlangend naar een persoonlijke vrijheid die in het geheel niet vanzelfsprekend was. Hij ontdekt hoe Lodeizen in botsing kwam met zijn ouders en meer nog: met de nationale autoriteiten. Hij verdiept zich in de literatuur over homoseksuelen in die tijd en legt onthutsende feiten over het leven van Lodeizen bloot.

Gaandeweg ontstaat een onthullend beeld van een jonge man die de wereld wist te bekoren met zijn fijngevoelige poëzie en die zelf intussen sterk bekoord werd door de achterkant van juist de beschaafde wereld. Hij zocht de schoonheid maar ook het leven - en ontdekte dat die twee niet altijd samengingen.