Je kunt het leven helen

Productkenmerken

Auteur: Hay, Louise L., Uitgever: De Zaak, 4e editie, 183 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789072455048 (ISBN10: 9072455045), Gepubliceerd in 1988.

Productbeschrijving

Vertaling Hans Delyser

Dit exemplaar is inmiddels verkocht.
Mogelijk worden er andere exemplaren aangeboden.
Zoeken naar andere exemplaren
Je kunt het leven helen
Je kunt het leven helen

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Je kunt het leven helen" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Je kunt je leven helen

Hoofdtitel Je kunt je leven helen
Uitgever Zaak De, De Zaak
Auteur(s) Hay, Louise L.
Druk 18e druk
Editie 4e editie
Taal Nederlands
Pagina's 183
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 01-1996
ISBN 9789072455048

Flaptekst Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen is het levenswerk van Louise Hay, waarin al haar wijsheid is vervat, die ze na vele jaren studie en door haar werk als metafysisch raadgeefster heeft verkregen. Louise Hay geniet internationale bekendheid als autoriteit op het gebied van persoonlijke groei. Er zijn van dit boek wereldwijd al meer dan 50.000.000 exemplaren verkocht en Louise Hay is de derde best verkopende vrouwelijke auteur van de wereld!

Het leven is niet iets wat ons overkomt. Louise legt uit dat onze gedachten en overtuigingen over onszelf en over het leven vaak de oorzaak zijn van onze emotionele en lichamelijke problemen. Ze leert ons dat van jezelf houden mag en zelfs heilzaam is en geeft manieren aan waarop we onze gedachten kunnen veranderen. Haar liefdevolle en diepgaande inzichten zijn een bron van inspiratie voor mensen die zichzelf beter willen leren kennen en de kwaliteit van hun leven willen verbeteren. Dit betreft een jubileum editie. De rug is nu 22,5 mm (was 17 mm) en het gewicht is 415 gr. (was 428 gr.)

Recensie Je kunt je leven helen

Auteur: Dora Rovers • Bron: Trouw • Brontitel: Louise Hay: even simpel als krachtig • Datum: 19 november 2013
De Amerikaanse new-agetherapeut Louise Hay (87) borduurt met haar zoveelste boek voort op het succes van everseller 'Je kunt je leven helen'. Nederlandse therapeuten putten uit haar werk voor zover het past, en schuiven de rest terzijde.
Houd van jezelf.' Een hele generatie van vooral vrouwen omhelsde dit motto van new-agetherapeute Louise Hay (Los Angeles, 1926). Het handvat van de Amerikaanse voortrekster van de zelfhulp blijkt nog steeds actueel. "Van jezelf houden, dat is iets wat maar weinig mensen kunnen", zegt cursusleidster Esmeralda Hübner. "Jezelf niet afwijzen, dat blijft lastig. Een heleboel mensen zijn wel zo ver dat ze bepaalde delen van zichzelf accepteren, maar aanvaarding op alle stukken, dat lukt ze dan weer niet."
Diëtiste Hübner (37) is in Goes alweer een eind op streek met het geven van de twaalfdelige cursus 'Je kunt je leven helen'. "Iedere deelnemer stelt zo zijn eigen doelen. Veel mensen doen mee omdat zij meer zelfvertrouwen willen krijgen, anderen willen zichzelf accepteren, schuldgevoelens loslaten, of grenzen leren aangeven. Het mooie van deze cursus is dat je leert overtuigingen los te laten die jou beperken in het leven, waardoor je tegen dingen aanloopt."
Schuld
Volgens Hübner is Hays aanpak hierbij uiterst behulpzaam. "Omdat daarbij iedereen de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leven. En dus niet de schuld bij anderen legt. Natuurlijk gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt, maar de manier waarop je reageert, die heb je wel zelf in de hand."
De kracht van de eigen gedachte is een tweede principe dat Hay aanreikt in de zoektocht naar zelfheling. Lifecoach en trainer Jetty Kuiper (57), die vanuit Apeldoorn werkt, houdt het haar cursisten voor: "Als je 's morgens je bed uitkomt, kun je denken: 'Verdorie, weer een rotdag'. Niks mis mee, maar als je dat die dag blijft zeggen, gaat het faliekant mis. Je kunt ook denken: 'Wat kan ik doen om het voor mezelf beter te maken?' Dat begint al met kleine dingen zoals jezelf op een lekkere cappuccino trakteren."
Ook in het geval van een echtscheiding is de denkwijze van Hay volgens Kuiper bruikbaar. "De Louise Hay-manier is om je af te vragen 'wat kan ik hier van leren?' Beschouw alles wat op je pad komt als een levensles, als een kans. Je hebt steeds weer de keuze: kies ik ervoor om me als slachtoffer op te stellen, of zie ik het als een manier om verder te groeien?"
Ger van der Koelen (63) uit Venlo, eveneens cursusleider volgens de methode 'Je kunt je leven helen', past dit principe van Hay in zijn eigen leven toe. Onlangs kreeg hij ontslag, na meer dan veertig jaar voor dezelfde baas te hebben gewerkt. "Ik had het me anders voorgesteld. Maar het is ook zo dat het tijdens de laatste jaren bij mijn baas niet meer zo geweldig ging; ik voelde dat die mensen niet meer bij mij pasten. Nu krijg ik een zetje in de vorm van ontslag. 'Ik ben daar klaar. Ik moet nog wat anders gaan doen', leid ik er uit af. Er komt weer ruimte voor wat nieuws."
Het bekrachtigen van positieve gedachtes is een voorname pijler van Hays filosofie. Van der Koelen vindt de spreuk die Hay aanbeveelt wanneer zich een probleem voordoet, wel erg Amerikaans: 'Alles komt goed. Alles ontwikkelt zich voor mijn hoogste goed. Uit deze situatie kan enkel iets goeds voortkomen. Ik ben veilig'. Van der Koelen: "Wij Nederlanders zijn wat nuchterder, en zeggen: Laat het leven maar komen, het is wat het is".
Van der Koelen, Kuiper en Hübner vinden alledrie dat Hays aansporing om het positieve te bevestigen hoe dan ook doeltreffend is, mits de deelnemers die bevestiging zelf formuleren. Hübner: "Ik zet iemand voor een spiegel en dan gaan we samen op zoek naar een goede persoonlijke affirmatie, een bevestiging. Je voelt het onmiddellijk als iemand de passende heeft."
Een spiegel en een affirmatie, in feite is er niet veel meer nodig, zegt Hübner. "Hay is eenvoudig en krachtig tegelijk. Als de cursisten een halfjaar later binnenkomen, dan zie je echt een heel groot verschil. De bijeenkomsten hebben inzicht gebracht en veelal ook grote opluchting."
Van Hays in 1976 uitgebrachte 'Je kunt je leven helen' zijn inmiddels wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren verkocht. De Amerikaanse bouwde op het succes Hay House, een imperium van uitgeverijen voor verkoop en promotie van haar boeken en die van andere new-ageauteurs als Wayne Dyer. Haar zienswijze, behoorlijk gemeengoed geworden in esoterische kring, is gebaseerd op haar eigen ervaringen. Leerschool vormden onder meer lichamelijk en seksueel misbruik als kind, een scheiding en baarmoederhalskanker.
Kanker
Hoe enthousiast zij ook zijn over Hays gedachtegoed, de drie cursusleiders nemen stuk voor stuk afstand van haar aanname dat ziektes voortkomen uit verkeerd denken. Volgens Hay ontstaat kanker door 'oud zeer', 'haatdragendheid' en een 'diep geheim of verdriet dat je opvreet'. Aids zou voortkomen uit 'ontkenning van jezelf' en 'schuldgevoelens over seks'. Het zijn citaten uit haar jongste boek, dat vorige maand verscheen. De Amerikaanse blijft, ondanks alle kritiek op dit punt, ervan overtuigd dat verkeerde denkpatronen het lichaam uitputten. En dat positieve gedachtes als remedie sterk genoeg zijn om kwalen te helen.
Hübner, die zichzelf toch een gepassioneerd aanhanger noemt van de filosofie van Hay, heeft er weinig mee op. "Ik heb er moeite mee dat iemand op zo'n manier lichamelijke consequenties over zichzelf zou afroepen." Ook Kuiper benadrukt dat zij dit deel van Hays gedachtegoed niet doorgeeft. "Ik ben niet medisch onderlegd. Als iemand hoofdpijn heeft, is het vaak wel duidelijk dat dit door gepieker kan komen. Verder laat ik eventuele conclusies hierover aan de cursisten over."
Hays everseller 'Je kunt je leven helen' wordt in Nederland op de markt gebracht door uitgeverij De Zaak in Groningen. Het boek prijkte twee jaar lang onafgebroken in de Nederlandse non-fictie toptien. Het succes, dat tot op de dag van vandaag duurt, valt eenvoudig te verklaren. Directeur Maja Hamoen van De Zaak: "Het zit 'm in de vreugde van Hays boodschap en in de eenvoud van haar uitleg. De liefde druipt eenvoudigweg van de pagina's."
Hoewel De Zaak alle cursusleiders vermeldt die werken in de geest van 'Je kunt je leven helen' en ook dertig Hay-artikelen van boeken tot aan cd's en kaarten verkoopt, zijn het andere uitgevers die de jongste titels publiceren. "Soms gaan die dingen zo. Wij zijn er hoe dan ook enorm trots op al zo lang te hebben bijgedragen aan veranderingen in het denken."
Louise Hay en Mona Lisa Schulz, 'Alles komt goed; Heel je lichaam met medicijnen, affirmaties en intuïtie', Uitgeverij Spectrum, euro 19,99.
Medische ervaringen
Louise Hay voegt in haar nieuwste boek 'Alles komt goed; Heel je lichaam met medicijnen, affirmaties en intuïtie' ervaringen toe uit de geneeskunde. Naar eigen zeggen doet ze dat "omdat ik weet dat veel mensen een idee alleen in overweging willen nemen als er een wetenschap achter zit." Mede-auteur Mona Lisa Schulz, Amerikaans psychiater en hoogleraar psychiatrie, stelt vast dat medicijnen en operaties buitengewoon zinvol zijn. Maar die kunnen volgens haar pas helend zijn in combinatie met intuïtie en de affirmaties van Hay.
Ook Schulz legt verband tussen 'verkeerde' denkpatronen en het ontstaan van ziektes. Zo verklaart deze arts en wetenschapper haar scoliose - verdraaiing van de wervelkolom - op haar twaalfde met het gebukt gaan onder financiële problemen binnen haar familie. Haar narcolepsie - onbedwingbare slaapaanvallen overdag - waar ze als student mee kampte, was haar inziens gestoeld op angst, op de wens er niet te willen zijn.