Nassau in het nieuws

Productkenmerken

Auteur: Klinkert, Christi M., Uitgever: Walburg Pers, 323 pagina's, Gebonden met harde kaft, Nederlands, ISBN: 9789057303722 (ISBN10: 9057303728), Gepubliceerd in 2005.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★
Verkeert in uitstekende conditie (is meestal maar een enkele keer gelezen of ingekeken)

Toelichting op conditie
Zeer goed.

Productbeschrijving

Nieuwsprenten van Maurits van Nassaus militaire ondernemingen uit de periode 1590-1600

€ 26,25
Op voorraad
Nassau in het nieuws
Nassau in het nieuws

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Nassau in het nieuws" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Nassau in het nieuws

Hoofdtitel Nassau in het nieuws
Ondertitel nieuwsprenten van Maurits van Nassaus militaire ondernemingen uit de periode 1590-1600
Uitgever Walburg Pers
Auteur(s) Klinkert, C.M., Klinkert, Christi M.
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 323
Productvorm Hardback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 12-2005
ISBN 9789057303722

Flaptekst Nassau in het nieuws

De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) is de eerste oorlog waarvan op grote schaal voor een breed publiek verslag werd gedaan. Auteurs grepen de recent ontwikkelde drukkunst aan om pamfletten over de strijd te publiceren. Maar ook prentmakers zagen brood in nieuwsvoorziening. Zij vervaardigden nieuwsprenten - berichten waarin, anders dan in pamfletten, een afbeelding centraal staat.

Christi M. Klinkert analyseert in Nassau in het nieuws nieuwsprenten die werden uitgebracht ter gelegenheid van innamen, belegeringen en veldslagen. Ze richt zich daarbij speciaal op de verslaggeving over wapenfeiten van Maurits van Nassau - de zoon van Willem van Oranje - uit de periode 1590-1600.

In dit werk komen zowel de artistieke en historische als de letterkundige en cartografische aspecten van beeldberichten aan de orde. De auteur legt uit hoe nieuwsprenten tot stand kwamen, hoe het toenmalige publiek ermee omging en hoe de hedendaagse geïnteresseerde ze kan analyseren. Bovendien wordt een groot aantal voorstellingen tot in detail verklaard aan de hand van een veelheid aan contemporaine bronnen, zoals kronieken, geuzenliederen, stadsgezichten en penningen. Het resultaat is een mediageschiedenis van de tien jaren tussen het turfschip van Breda en de slag bij Nieuwpoort.